Holandský řízek s bramborovou kaší - recept na tvůj nedělní oběd!

Holandský řízek s bramborovou kaší - recept na tvůj nedělní oběd!
  • Kategorie
  • Postup
  • Vepřové
  • Nejdříve si uděláme salát, protože potřebujeme, aby se odležel. Vezmeme si salátovou okurku a tu si celou škrabkou okrájíme. Vzniknou nám tedy takové dlouhé okurkové ,,šlupky´´, které překrojíme na 3 díly. Do misky si dáme malou hrst čerstvého nasekaného

Přísady

Suroviny (3 porce)

Holandský řízek:

300 g Bůčku

150 g Čedaru

Špetka soli

1-2 dl Mléka

Hrst petržele

Sádlo na smažení

Bramborová kaše:

500 g Brambor (typ C)

oříšek másla

3 lžíce zakysané smetany

1-2 dl Mléka

Sůl

Salát:

2 okurky

Malá hrst kopru

3 lžíce jablečného octu

1 lžíce cukru

Sůl

Pepř

Postup:

 

Nejdříve si uděláme salát, protože potřebujeme, aby se odležel. Vezmeme si salátovou okurku a tu si celou škrabkou okrájíme. Vzniknou nám tedy takové dlouhé okurkové ,,slupky´´, které překrojíme na 3 díly. Do misky si dáme malou hrst čerstvého nasekaného kopru a přidáme k němu 2 lžíce jablečného octu, lžíci cukru a celé to osolíme a opepříme. Směs přidáme k naškrabaným okurkám a dobře promícháme. Hotový salát si dáme odležet do lednice. 

Brambory oloupeme, nakrájíme a dáme je vařit do osolené vody.

Bůček s čedárkem si nakrájíme na malé kostičky a vše společně semeleme. Do mletého masa s čedarem přidáme sůl (opatrně sýr je slaný) a mléko podle potřeby (1-2dl). Nasekáme hrst petrželky a vmícháme k masu. Směs je nejlepší nechat přes noc v lednici odležet. Do pánve si dáme velkou vrstvu sádla, aby se v ní dalo smažit. Vytvarujeme si řízky podle požadovaného tvaru, které klasicky obalíme v mouce, vajíčku a strouhance. Obalené řízky dáme zvolna smažit. Než se nám řízky usmaží, tak si slejeme brambory, do kterých dáme oříšek másla, 1dl mléka a 3 lžíce zakysané smetany. Všechno společně rozmačkáme a potom metličkou vymícháme. Dle chuti můžeme dosolit. Vůbec nevadí, když v kaši budou malé kousky brambor, proto je to hrudková kaše. Řízky podle potřeby otáčíme, abychom je měli smažené do zlatova. Když máme řízky smažené dáme jen na talíř s papírovou utěrkou a necháme přebytečný tuk odkapat. Když máme vše hotové začneme servírovat. Na talíř si dáme kaši k tomu dva řízky a domácí kyselou okurku. Vedle na malý talíř si dáme okurkový salát, který si polijeme vzniklou vodou ze salátu. 

Tak se měj krásně a až poběžíš k řezníkovi pro bůček, tak opatrně ať se ti nic nestane. A pak dej vědět, jak si dopadl/a s tvým holanďákem. Řízkům zdar!

Mohlo by se Vám také líbit