Suroviny (3 porce)
Holandský řízek:
300 g Bůčku
150 g Čedaru
Špetka soli
1-2 dl Mléka
Hrst petržele
Sádlo na smažení
Bramborová kaše:
500 g Brambor (typ C)
oříšek másla
3 lžíce zakysané smetany
1-2 dl Mléka
Sůl
Salát:
2 okurky
Malá hrst kopru
3 lžíce jablečného octu
1 lžíce cukru
Sůl
Pepř
Postup:
Nejdříve si uděláme salát, protože potřebujeme, aby se odležel. Vezmeme si salátovou okurku a tu si celou škrabkou okrájíme. Vzniknou nám tedy takové dlouhé okurkové ,,slupky´´, které překrojíme na 3 díly. Do misky si dáme malou hrst čerstvého nasekaného kopru a přidáme k němu 2 lžíce jablečného octu, lžíci cukru a celé to osolíme a opepříme. Směs přidáme k naškrabaným okurkám a dobře promícháme. Hotový salát si dáme odležet do lednice.
Brambory oloupeme, nakrájíme a dáme je vařit do osolené vody.
Bůček s čedárkem si nakrájíme na malé kostičky a vše společně semeleme. Do mletého masa s čedarem přidáme sůl (opatrně sýr je slaný) a mléko podle potřeby (1-2dl). Nasekáme hrst petrželky a vmícháme k masu. Směs je nejlepší nechat přes noc v lednici odležet. Do pánve si dáme velkou vrstvu sádla, aby se v ní dalo smažit. Vytvarujeme si řízky podle požadovaného tvaru, které klasicky obalíme v mouce, vajíčku a strouhance. Obalené řízky dáme zvolna smažit. Než se nám řízky usmaží, tak si slejeme brambory, do kterých dáme oříšek másla, 1dl mléka a 3 lžíce zakysané smetany. Všechno společně rozmačkáme a potom metličkou vymícháme. Dle chuti můžeme dosolit. Vůbec nevadí, když v kaši budou malé kousky brambor, proto je to hrudková kaše. Řízky podle potřeby otáčíme, abychom je měli smažené do zlatova. Když máme řízky smažené dáme jen na talíř s papírovou utěrkou a necháme přebytečný tuk odkapat. Když máme vše hotové začneme servírovat. Na talíř si dáme kaši k tomu dva řízky a domácí kyselou okurku. Vedle na malý talíř si dáme okurkový salát, který si polijeme vzniklou vodou ze salátu.
Tak se měj krásně a až poběžíš k řezníkovi pro bůček, tak opatrně ať se ti nic nestane. A pak dej vědět, jak si dopadl/a s tvým holanďákem. Řízkům zdar!