Suroviny:
2ks dýně - 0,5l pomerančového džusu - 1-1,5 lžíce česneku - 2ks cibule - 4cm zázvoru - 1cl mléka - 250ml kokosového mléka - 200g mascarpone - 2-3ks mrkve - 2 hrsti koriandru - přepuštěné máslo - plátky mandlí - dýňová semínka - 1-2ks limetka - 4 lžíce javorového sirupu - 100g másla - 1l vývaru - sůl - pepř - chilli
Recept:
Do kastrolu s rozehřátým přepuštěným máslem dáme nakrájenou cibuli, nakrájenou mrkev a nakrájenou dýni, kterou jsme zbavili dužiny a semínek. Přidáme vymačkanou limetku a nasekaný zázvor. Základ osolíme, opepříme, přidáme nasekaný česnek, javorový sirup, hrst posekaného koriandru a chilli. Hotový základ zelijeme vývarem, kokosovým mlékem a pomerančovým džusem a vše společně vaříme. Než se dýně uvaří, uděláme si ochucené mascarpone. Mascarpone rozředíme mlékem, osolíme, opepříme, zastříkneme limetkou, nastrouháme do něj kůru z limetky a zázvor a přidáme hrst posekaného koriandru a vše promícháme. Když máme dýni a mrkev měkkou, šťouchadlem to rozšťoucháme a potom vše důkladně rozmixujeme. Polévku dle potřeby rozředíme nebo svaříme a dochutíme. Mandle a dýňová semínka opečeme. Polévku na konci zjemníme máslem a můžeme servírovat. Do hlubokého talíře dáme polévku, přidáme lžíci mascarpone a posypeme mandlemi a dýňovými semínky.
Polévka na zahřátí je na světě (už nám není zima)