Svatomartinské menu podle Ornyho!

Recept Husa Do mísy dáme nakrájená jablka, pomeranče a cibuli, lžíci pečeného česneku v sádle, kmín, trochu rozmarýnu, tymiánu, maličko cukru, osolíme, opepříme, zalijeme citronovou šťávou a vše promícháme. Husu očistíme, důkladně osolíme a okmínujeme a vytvořenou nádivkou naplníme. Co se nevejde do husy, poklademe vedle husy. Husu podlijeme pomerančovou šťávou, přiklopíme a dáme péct na devět hodin při teplotě 90 stupňů. Přebytečný tuk můžeme odebrat, lze ho později použít do omáčky. Po devíti hodinách husu odklopíme a při 160 stupních dopečeme na zlatavou kůrku. Po dobu pečení husu kontrolujeme. Červené zelí na červeném víně Červené zelí nakrouháme. Do hrnce dáme přepuštěné máslo a na něm opečeme cibuli. Přidáme kmín, citronovou šťávu a cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme nakrouhané zelí a promícháme. Poté zelí podlijeme červeným vínem a vaříme ( v průběhu vaření podléváme vínem nebo vodou dle potřeby). Když je zelí měkké, můžeme ho zahustit jíškou a dochutíme solí, citrónem a cukrem. Poté zelí stáhneme z plotny a vmícháme do něj oříšek másla a máme hotovo. Omáčka Na pánvi orestujeme cibuli do tmava. Přidáme kořenovou zeleninu, citrónovou šťávu, pečený česnek v sádle a osolíme. Vše dohromady pořádně zarestujeme (pokud se cibule přichytává, můžeme podlévat červeným vínem nebo vodou). Zeleninou zasypeme cukrem a zalijeme silným vývarem nebo omáčkou demi glace a červeným vínem. Necháme probublávat na plotně, než se nám vše rozvaří. Pak zahustíme jíškou a důkladně provaříme. Do hrnce dáme ztuhlé máslo a propasírujeme do něj omáčku. Husu servírujeme s houskovým a bramborovým knedlíkem. U téhle husy se bude celá rodina oblizovat až za ušima. Mějte se hezky. Orny

Svatomartinské menu podle Ornyho!
  • Kategorie
  • Drůbež

Přísady

Suroviny na husu - husa - jablka - pomeranč - kmín - sůl - pepř - citrón - cukr - pečený česnek - rozmarýn - tymián - cibule - pomerančová šťáva Suroviny na červené zelí - červené hlávkové zelí - cibule - sůl - kmín - citrón - červené víno - cukr Suroviny na omáčku - cibule - kořenová zelenina - pečený česnek - sůl - citrón - cukr - vývar - červené víno - máslo 

Recept Husa Do mísy dáme nakrájená jablka, pomeranče a cibuli, lžíci pečeného česneku v sádle, kmín, trochu rozmarýnu, tymiánu, maličko cukru, osolíme, opepříme, zalijeme citronovou šťávou a vše promícháme. Husu očistíme, důkladně osolíme a okmínujeme a vytvořenou nádivkou naplníme. Co se nevejde do husy, poklademe vedle husy. Husu podlijeme pomerančovou šťávou, přiklopíme a dáme péct na devět hodin při teplotě 90 stupňů. Přebytečný tuk můžeme odebrat, lze ho později použít do omáčky. Po devíti hodinách husu odklopíme a při 160 stupních dopečeme na zlatavou kůrku. Po dobu pečení husu kontrolujeme. Červené zelí na červeném víně Červené zelí nakrouháme. Do hrnce dáme přepuštěné máslo a na něm opečeme cibuli. Přidáme kmín, citronovou šťávu a cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme nakrouhané zelí a promícháme. Poté zelí podlijeme červeným vínem a vaříme ( v průběhu vaření podléváme vínem nebo vodou dle potřeby). Když je zelí měkké, můžeme ho zahustit jíškou a dochutíme solí, citrónem a cukrem. Poté zelí stáhneme z plotny a vmícháme do něj oříšek másla a máme hotovo. Omáčka Na pánvi orestujeme cibuli do tmava. Přidáme kořenovou zeleninu, citrónovou šťávu, pečený česnek v sádle a osolíme. Vše dohromady pořádně zarestujeme (pokud se cibule přichytává, můžeme podlévat červeným vínem nebo vodou). Zeleninou zasypeme cukrem a zalijeme silným vývarem nebo omáčkou demi glace a červeným vínem. Necháme probublávat na plotně, než se nám vše rozvaří. Pak zahustíme jíškou a důkladně provaříme. Do hrnce dáme ztuhlé máslo a propasírujeme do něj omáčku. Husu servírujeme s houskovým a bramborovým knedlíkem. U téhle husy se bude celá rodina oblizovat až za ušima. Mějte se hezky. Orny

Mohlo by se Vám také líbit